Анкара отрече „спекулациите” в пресата за променените планове на министъра

Турският външен министър Ахмет Давутоглу е отложил визитата си в България заради Зимните олимпийски игри в Сочи, съобщи говорител на турското външно министерство, информира БНР. За отмененото посещение съобщиха вчера турски вестници.

 

Новината дойде на фона на спора между двете страни за издаваните разрешителни за транзитен превоз, който предизвика задръствания от товарни автомобили на българо-турската граница. Според вестниците в южната съседка причината за промяната в плановете на Давутоглу била в отказ да бъде организирана среща с президента Росен Плевнелиев. От българското Министерство на външните работи отрекоха тази информация и отбелязаха, че датите и програмата на посещението се уточняват.

 

Представителят на турското дипломатическо ведомство също отхвърли „спекулациите” на турската преса.

 

Давутоглу ще придружава премиера Реджеп Ердоган на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи на 7 февруари и това наложи да отмени в последния момент визитата в България, каза говорителят и подчерта, че програмата му за София е била уточнена с българската страна. Продължавали консултациите за набелязване на нова дата за посещението.