Частичното спиране на подземната железница предизвика хаос в британската столица

Втори ден продължава стачката на метрото в Лондон. Частичното спиране на подземната железница предизвика хаос в британската столица. Много хора се принудиха да отидат на работа с автомобилите си, което доведе до големи задръствания. Автобусите също бяха препълнени.

 

Девет от общо 11-те линии работят, но броят на влаковете е силно намален. Според синдикатите, движат се едва 30% от композициите. Служителите на метрото стачкуват срещу плановете за съкращаване на повече от 900 работни места.

 

Кметът на Лондон Борис Джонсън призова за забрана на транспортните стачки в столицата, освен ако те не са подкрепени чрез гласуване от повече от половината от членовете на синдикатите. Джонсън обвини синдикатите, че държат насочен пистолет към главите на лондончани. По думите му плановете за промени трябва да продължат:

 

„Всичко е в резултат на технологиите, които дават много възможности за метрото. Със спестените пари ще можем да инвестираме в нова сигнализация, релси и други неща, които хората искат, като например 24 часова услуга и климатици”.

 

В същото време правителството представи плановете си да обяви лондонското метро за "жизненоважна услуга", като така ще ограничи възможността за бъдещи стачки.