Сградите на парламента и правителството в Крим попаднаха под контрола на въоръжени отряди

След пет дни в неизвестност Виктор Янукович днес се появи, за да каже, че не признава новата власт в Киев. Сваленият украински президент получи убежище от Русия. А в Крим сепаратистките действия се разрастват- руското население превзема правителствени сгради в автономната украинска република. Дори над парламента вече се вее руското знаме.

 

Сепаратистки въоръжени групи стигнаха почти безпрепятствено до административните сгради, тъй като местната полиция предпочете да не използва сила и издигнаха руски знамена.

 

Тъй като голяма част от жителите на Крим са с двойно гражданство, Русия предупреди, че ще направи всичко необходимо, за да защити своите граждани. Руската авиация по границата с Украйна вече е приведена в пълна бойна готовност.  В същото време сваленият от власт украински президент Виктор Янукович се появи в Русия след няколко дни в неизвестност. Той заяви, че се смята за законен президент на Украйна и поиска от Кремъл да гарантира сигурността му, а молбата му  беше бързо удовлетворена.

 

Обратно в Украйна утвърдиха състава на преходното правителство на националното обединение, което снощи беше одобрено след безпрецедентно представяне пред демонстрантите на площад Независимост. Новият премиер е Арсений Яценюк.

 

Кабинетът на опозиционния лидер Арсений Яценюк беше одобрен с 331 гласа „за” при необходим минимум от 226.

 

„Основната задача пред нас е европейската интеграция на Украйна. Това значи политическа и икономическа интеграция, споразумение за свободна търговия. Бъдещето на Украйна е в Европа и Украйна ще стана член на Европейския съюз”, обяви новият премиер на Украйна Арсений Яценюк.