В същото време пред летището патрулират други мъже с оръжия - в камуфлажни облекла и бронежилетки

Ескалация на напрежението в украинската автономна република Крим. Въоръжени мъже във военни униформи поеха контрола над две летища на полуострова – в Симферопол и Севастопол. 

 

Украинските власти определиха операцията като военна инвазия и окупация от руските сили. Официални представители на Москва обаче опровергаха съобщенията, че руски военни участват в блокадата на летището край Севастопол.

 

Въоръжени мъже превзеха тази нощ летището на кримската столица Симферопол, но по-късно се изтеглиха. Пред летището продължават да патрулират въоръжени мъже в камуфлажни облекла и бронежилетки. Те обаче не казват от каква националност са. Според свидетели акцията била идентична с тази, при която по-рано вчера бяха завзети местните парламент и Съвет на министрите. Един от участниците заяви, че принадлежи към Народната милиция на Крим.

 

Малко по-късно украинският вътрешен министър съобщи, че руски военни са блокирали летище в черноморското пристанище Севастопол в Крим. От руския Черноморски флот обаче опровергаха тези твърдения. Заради кризата в Крим украинският президент свика извънредно заседание на националния Съвет за сигурност. 

 

Междувременно днес се очаква сваленият украински президент Виктор Янукович да даде пресконференция в руския град Ростов на Дон. Жителите на руския град обаче бяха изненадани от новината.

 

След като прекара последната седмица в неизвестност, Янукович се появи четвъртък в Русия и заяви, че се смята за законен президент. Той поиска и веднага получи закрила от Москва.