Автономията ще гласува бъдещето си на референдум на 16 март

Напрежението в Украйна отново се покачи, след като Крим избра курс към Русия. Днес основният орган на управлението в столицата Симферопол единодушно реши автономната република да стане част от Руската Федерация. Решението трябва да бъде гласувано на референдум. Народното допитване беше изтеглено с две седмици и ще се състои на 16 март.

 

Хората, които отговарят за управлението на полуострова, искат от руския президент Владимир Путин да проучи всички начини за присъединяването на досега украинската област към Руската Федерация, обясни специалният пратеник на Нова ТВ в Крим Даниел Глишев. По думите му това е нов ход, който не държи сметка за дипломатическото развитие до момента, както и за сигурността в региона.

 

Новото правителство в Киев поиска всички кримски управленци да бъдат разследвани за предателство и за измяна на конституцията. Решението на Симферопол обаче отговаря на вижданията на повечето жители на Кримския полуостров, не само в столицата, но и в Севастопол.

 

В „града-герой”, хората говорят като герои. Станислав Бохатиренко е носител на два ордена, и то за служба в украинската армия. По думите му оттук насетне има само два пътя за Крим: „Или цивилизовано да се махнем от това пространство и да не признаем фашистката власт, или да загинем”. Мнението на Станислав се споделя и в парламента на автономната република:

 

Събрахме се с нашата родина, от която сме били част толкова дълго. Обединихме се с Руската Федерация. Сигурен съм, че по-голямата част от жителите на Крим ще се радват и ще аплодират. Вярвам, че мнозинството от хората тук ще подкрепят решението ни за свикване на референдум”, заяви Сергей Цеков, депутат от кримския парламент.

 

Руснаците вече са в Севастопол. Руските офицери са навсякъде. Камиони с техника, военни постове – градът е в очакване на промяна. Станислав смята че може да прецени дали да харесва или не случилото се на Майдана в Киев и дали Крим да остане в Украйна: „Имам два ордена. Смятам, че имам право да давам морална оценка”, казва местният жител.

 

Междувременно заседава и Меджлисът на кримските татари, който реши, че на 8 март ще има пътни блокади в знак на несъгласие с решението на автономната власт. Днес пред Върховния съвет на Крим представителки на „Фемен” показаха голите си тела в знак на протест срещу „Войната на Путин”. Акцията завърши с арест на участничките, които бяха отведени за разпит.  

 

Подробности за обстановката в Крим ще научите от видеото.