Днес зимата в страната ще се завърне макар и за кратко

Днес зимата в страната ще се завърне макар и за кратко. Очаква ни силен вятър, сняг и застудяване. В цялата източна половина на страната е обявен жълт код за силен вятър и интензивни снеговалежи, които ще създават условия за виелици.

 

Денят у нас започва с облачно време, а на места в Източна и Централна България вече превалява дъжд и сняг. Още преди обед валежите бързо ще обхванат цялата страна

 

В крайните северни части и край морето ще вали дъжд и сняг, а в останалите райони - мокър сняг, който в повечето райони ще се топи. По-интензивно ще вали в Източна и Южна България, където се очакват количества до 15-20 литра на квадратен метър. 

 

На места в Предбалкана и Североизточна България все пак ще се образува и снежна покривка до 5-10 сантиметра. На изток ще духа умерен до силен северен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Възможно е да се образуват и поледици.

 

Температурите към 7:30 часа са от 0 до плюс 5 градуса. В София термометрите показват от около нулата във високите квартали около Витоша, до плюс 2 в центъра на града. През деня показанията на термометрите ще останат почти без промяна. Очакват се максимални между 2 и 7 градуса.

 

В планините днес ще е облачно, студено и ветровито с валежи от сняг, по-интензивни в масивите на Южна България. Новата снежна покривка ще е с дебелина 15-20 сантиметра и на места снегът ще достигне до около метър. 

 

Въпреки че краят на зимата наближава, условията за зимни спортове стават все по-добри. Опасността от измръзвания и лавини ще бъде повишена. Ще бъде и доста ветровито, а максималната температура на 1500 метра ще бъде едва минус 6 градуса. 

 

Още за времето вижте на Sinoptik.bg. Пътната обстановка следете на живо в Kamerite.bg.