Семейство пък ориса детето си на летището да стане пилот

Със зрелищна демонстрация по задържане и принудително сваляне на самолет-нарушител авиобаза „Граф Игнатиево“ отбеляза 63 години от създаването си. Военното летище, което е и база на НАТО, чества днес и 10 години членство на България в пакта. Семейство от София пък ориса детето си именно на летището.  
 
Два изтребителя излитат един след друг от авиобаза „Граф Игнатиево” по сигнал, че в небето има въздушен нападател. Нарушителят е навлязъл във въздушното ни пространство и е локализиран на 1500 метра височина. С максимална скорост българските свръхзвукови изтребители се издигат над него и след минути вече го следват. Настигат го и препречват пътя му. Нарушителят е принуден да се приземи незабавно. На летището го чака полицейски ескорт. След като самолетът е приземен баретите от групата за бързо реагиране задържат екипажа.
 
Именно такава беше една от задачите на летище „Граф Игнатиево” като база на НАТО - да изпълнява мисията на въздушна полиция.
 
Първата мисия под контрола на НАТО преди 10 години за българските пилоти се оказва истинско предизвикателство с много неизвестни, спомня си генерал Константин Попов, който тогава е бил командир на авиобазата в „Граф Игнатиево”.
 
Разказва, че най-трудно било по време на тренировките, когато трябвало да се превежда от английски на български
 
Мирослав Миленов от София пък доведе сина си, който е само на 2 месеца и хвърли пъпната му връв до един от изтребителите. Ориса го да стане пилот.
 
Повече за атмосферата на празника разберете от видеото.
 
Репортер: Благой Бекриев