Премиерът Стивън Харпър ще посети Украйна

След ЕС и САЩ, Канада също въведе санкции заради референдума в Крим. Мерките ще засегнат седем руски и трима кримски длъжностни лица, които според официална Отава носят политическа отговорност за кризата в Украйна, съобщи Интерфакс, позовавайки се на медиите отвъд океана.

 

Санкциите включват забрана за пребиваване на канадска територия и замразяване на активите на въпросните чиновници, ако такива бъдат открити.

 

В списъка, който бе представен от канадския премиер Стивън Харпър, се четат имената на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, кримския премиер Сергей Аксьонов и председателя на местния парламент Владимир Константинов.

 

Харпър възнамерява да посети Украйна в събота за среща с украинския премиер Арсений Яценюк. Така той ще стане първият лидер на страна от Г8 в Киев от изострянето на отношенията между Украйна и Русия във връзка с кризата около Кримския полуостров.

 

По-рано канадският министър-председател заяви, че в Отава няма да признаят резултатите от проведеното в Крим допитване за статута на републиката, като го нарече нелегитимно.