От съобщението не става ясно как и кога е убит лидерът на бунтовниците

Лидерът на чеченските бунтовници Доку Умаров е мъртъв, съобщи електронното издание на сепаратистите „Кавказ център”.

 

Съобщението е публикувано от името на командването на „Кавказкия емират”, организацията на Умаров, която пое отговорност за серия от терористични нападения в Русия и кавказките републики на Руската Федерация, включително атентата на московското летище Домодедово.

 

Въпреки, че в известието се посочва, че "Умаров е станал мъченик", липсва обяснение за това дали, как и кога е убит лидерът на чеченската съпротива, известен още с арабското си име Доку Абу Усман.

 

В началото на годината смъртта на Доку Умаров оповести чеченският президент Рамзан Кадиров. Той твърдеше, че разполага с доказателства, че бунтовническият водач е мъртъв, но призна, че тялото му не е открито. Кадиров изрази предположение, че е бил убит при операция на руските спецчасти.

 

Няма доказателства за смъртта на терориста, заяви обаче руският премиер Дмитрий Медведев. Също през януари Медведев беше категоричен, че твърденията за смъртта на Умаров не са потвърдени и службите считат, че той е жив.

 

Според „Кавказ център” Доку Умаров се е включил в джихада на кавказките ислямисти още през 1994 г. Освен, че го издирват в Русия, Умаров е включен и в списъка на САЩ на най-издирваните терористи. Американските власти предлагат награда от 5 млн. долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

 

През лятото на 2013 г. Доку Умаров разпространи видеозапис, в който призоваваше за атаки по време на Зимните олимпийски игри в Сочи.