Росен Плевнелиев даде превес на ГЕРБ в комисията, но зам.-председателското място им се размина

20-и март се оказа ден на политически игри и надлъгване между парламента и президентството.
 
Държавният глава издаде указ, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия. Росен Плевнелиев даде превес на ГЕРБ в комисията, като изненадващо определи - партията на Бойко Борисов да има 6-ма членове, 5-ма за БСП и по един за ДПС, Атака, НДСВ и Синята коалиция.
 
Указът на президента изненада депутатите, които по същото време се караха за състава на ЦИК. 
 
Припомняме ви, право на президента е да избере членовете на комисията, право на депутатите - ръководството. 
                       
Скандали, обиди и депутати изведени от залата - така изглеждаха петчасовите спорове в залата на 20-и март. Докато народните представители се караха за ръководството на ЦИК, президентът ги изненада с решението си за броя на членовете в комисията. Тъй като ГЕРБ получи повече от предварителните сметки на управляващите, последва и реакцията. Въпреки че по закон ЦИК трябва да се управлява от председател, двама заместници и секретар, парламентаристите бързо прекроиха нещата и ГЕРБ не получи зам.-председателско място. И едните и другите се обявиха за ощетени.
 
Така всъщност големият въпрос остава може ли или не може ЦИК да работи общо с 18 души вместо с 19
 
„Ако е имал съображения непременно да обслужи ГЕРБ, защо избира за жертва ДПС?”, запита лидерът на ДПС Лютви Местан.
 
Цецка Цачева от ГЕРБ пък отбеляза, че за първи път в демократичната история на България опозицията в лицето на най-голямата група, каквато е ГЕРБ, няма представител в ръководството на ЦИК.
 
ГЕРБ ще си получи зам.-председателското място, ако президентът се поправи и промени разпределението, така че членовете на ДПС в комисията да станат двама. 
 
„Това е удар срещу парламентаризма, на практика президентът обяви война на НС”, заяви на свой ред зам.-председателят на НС Мая Манолова. Според нея обаче нямало никакъв проблем ЦИК да работи с човек по-малко и даде примери с Конституционния съд.
 
Без притеснения за броя на хората в комисията е и новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева - тя свиква комисията още утре, 21-ви март.
 
ГЕРБ и утре ще предложат свой кандидат за заместник. 
 
Нито ДПС, нито ГЕРБ заявиха какво планират занапред. Едните чакат президента да размислел, а другите - народните председатели да се вразумели.
 
Повече гледайте във видеото.