Българската енергетика се нуждае от сериозни промени, заяви президентът

България третира равноправно инвеститорите, независимо от големината на направените вложения”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Австрия в коментар на спора между правителството и електроразпределителните дружества, едно от които е австрийската компания EVN, предаде БГНЕС. Според Плевнелиев темата не трябва да се политизира и страната ни трябва да има ясни аргументи преди да предприеме крайни мерки.

 

"Българската енергетика се нуждае от сериозни промени и това беше посочено и от представителите на Еврокомисията и Европейската банка за възстановяване и развитие, които по молба на служебното правителство направиха цялостни проверки на енергийната система на България", посочи Плевнелиев във Виена.

 

Австрия е стратегически инвеститор в България и се надяваме страната да разшири позициите си у нас като изключително важен търговско-икономически партньор”, добави държавният глава.

 

По време на срещата стана ясно, че Хайнц Фишер ще направи официално посещение в България в края на октомври. Визитата му ще е във връзка с отбелязането на 135-та годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия.