И двамата се оказаха в града по едно и също време

Лидерът на ДПС Лютви Местан отправи покана към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да пият по кафе в Кърджали. Поканата на Местан дойде в отговор на изказване на Борисов тази сутрин, че е редно да бъде поканен на кафе в Кърджали от лидера на ДПС. И двамата се оказаха в града по едно и също време.

 

В отговор Бойко Борисов прие поканата
"Когато лидерите на две партии, диаметрално противоположни в парламента, покажат на хората, че няма да си удрят шамари, а могат да пият по едно кафе, това е само от плюс за държавата. Нека видят, че между нас не се води война”, коментира Борисов. 

 

По думите му няма тема, която да предизвика този разговор освен една - етническата толерантност и спокойствието на населението в този регион. Според Борисов българските мюсюлмани в двете партии не трябва да служат за щитове, а да бъдат мостове между тях.  

 

"Нищо тайно няма в една такава среща между лидери, освен добронамереност. Защото зад лидерите стоят хора”, каза още Борисов. Той изрази и намерението си в разговора му с Местан да постави и въпроса за зам.-председателското място в ЦИК, което се полага на ГЕРБ. 

 

От своя страна Лютви Местан заяви, че по време на разговора смята да засегне три теми

 

"Преди пет години Бойко Борисов каза, че споделя целите на Възродителния процес, но се възмущава от методите. Ще го питам разграничава ли се от тезата си сега. Втората тема ще е за загубената квота на ДПС в ЦИК, а третата – за толерантния език в предизборната кампания и дали ще бъде спазен”, заяви лидерът на ДПС

 

"От медиите разбрах, че Борисов иска да постави въпроса за етническия мир. ДПС винаги е имала като символ етническият мир, дори партията е учредена в името на него”, посочи Местан.

 

Около 17.00 ч. Бойко Борисов и Лютви Местан се срещнаха в заведение в Кърджали и седнаха да изпият следобедното си кафе заедно. 

 

За какво точно говориха двамата лидери ще научите в "Новините на Нова" в 19.00 часа!