Плевнелиев ще се срещне с еврокомисаря по външните работи Сесилия Малмстрьом

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност. Поводът е кризата в Украйна и рисковете за нашата страна от конфликта.

 

Днес ще се търси обща позиция на България, тъй като до момента позициите на политическите сили почти нямат допирни точки. На този етап единодушно всички подкрепят това, че българите в Украйна трябва да получат адекватна защита.

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова отбеляза, че резултатът от заседанието днес трябва да е в полза на българския интерес.

 

Началото на консултациите е обявено за 10:00 ч., като преди това се очаква управляващи и опозиция да влязат в решаващ сблъсък за местата в Централната избирателна комисия. Припомняме ви, от ДПС обявиха, че са ощетени с едно място в ЦИК, а от ГЕРБ обясниха,че са ощетени с един заместник-председателски пост. В събота, 22-ри март, лидерите Лютви Местан и Бойко Борисов се срещнаха в Кърджали, където обсъдиха ситуацията. Стана ясно, че ще поискат среща с държавния глава, за да могат да разговарят за възможните промени в състава на комисията. От президентството потвърдиха, че е планирана такава среща за 09:15 ч., най-вероятно във формат „работна”. Дали обаче ще се постигне някакво съгласие не е ясно, тъй като още преди дни държавният глава обясни, че няма намерение да променя указа, с който назначи членовете на ЦИК. 

 

От 9:30 пред сградата на президентството ще се проведе митинг на партия „Атака” под наслов „Санкциите срещу Русия са санкции срещу България”. Лидерът на партията Волен Сидеров, депутати, членове и симпатизанти ще подкрепят българите в Крим, като настояват за признаване на референдума и спиране на намесата и санкциите от САЩ, НАТО и ЕС.

 

По-късно през деня Плевнелиев ще се срещне с комисаря по вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом, която е на посещение в България.