В руските вестници пише, че след Крим идва ред на България, предупреди евродепутатът

Българската позиция по кризата в Украйна „в никакъв случай не трябва да бъде разглеждана като черно и бяло”, защото България зависи икономически и от Европа, и от Русия. Такова мнение сподели в „Здравей, България” евродепутатът Слави Бинев.

 

„За жалост в момента много от политиците се държат като футболни фенове и взимат едната страна, без да мислят как би се отразило това на България”, коментира Бинев, според когото разговорът за българската позиция трябва да се проведе между специалисти и икономисти, които да кажат какви биха могли да бъдат загубите на страната ни от санкциите за Русия и по какъв начин би могло да ни се отрази това геополитически и чак тогава политиците да се изказват.

 

Истината за нас е многолика и трябва да бъде изследвана от специалисти, които да кажат всичко по въпроса, най-вече икономически. България е зависима от руския и украинския пазар чисто туристически. Къщите по морето няма да ги купуват американци или от Коста Рика, а ще ги купуват руснаци. Трябва да има държавници, които не рапортуват пред определено посолство, а наистина да служат на България”.

 

Не може да се прекрояват граници в настоящата история по този касапски начин” – така Бинев описа настроенията сред евродепутатите. По думите му това мнение е единодушно сред колегите му в Брюксел и Страсбург. Според представителя на ЕП, ако Русия наистина толкова много държи на Крим, по военни, технически и дори емоционални причини, е имало как „да го спазари” като икономическа игра, „без да се налагат всичките тези салтанати, които се случиха в Украйна”.

 

Слави Бинев цитира коментар на руски журналист в „Правда”, според когото след Крим може да дойде ред на България, която да се присъедини към руския икономически съюз, поради лошото икономическо състояние на нашата страна.

 

Във всяка такава хиперболизирана история има някаква истина. В положението ни на най-бедна европейска страна е напълно нормално да бъдат отправяни внушения към определени хора, които да започнат да мечтаят в такава посока”, предупреди евродепутатът.

 

Целия разговор със Слави Бинев можете да проследите във видеото.