Той изрази мнение, че няма икономически предпоставки токът да поскъпва

„Според нас няма икономически предпоставки токът да поскъпва. Дали това ще се случи, или не - зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която има експертите, информацията и начина за изчисление”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Явор Куюмджиев на въпрос дали може да гарантира на българите, че токът няма да скочи до края на тази година.


В ефира на Нова телевизия той обясни как по време на заседание на комисията попитал представители на ЕРП-тата колко точно пари са инвестирали в България през последните близо 10 години, откакто са собственици. Целта му била да разбере колко от тези пари са техни собствени средства или привлечени заеми. На този въпрос обаче Куюмджиев не получил отговор.


„Истината е простичка. Всяка година те инвестират само парите, които са им одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а те се отразяват в цената. Отражението в цената означава, че ние ги плащаме. За тези години тези инвестиции, които те твърдят, че са направили, сме ги платили ние", подчерта Куюмджиев.


По негови данни само една от компаниите е инвестирала малко повече от одобрените инвестиции от ДКЕВР.


Повече по темата гледайте във видеото.