Животновъдите обаче са недоволни от това
Близо 100 лева ще ни излезе агнето за великденската трапеза тази година, ако го купим директно от производителя. Двойно по-скъпо ще струва месото в магазина, показа наша проверка. Засега обаче цените остават непроменени от миналия Великден. Ще има ли достатъчно българско агнешко или отново ще купуваме замразени бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия?
За добро агнешко са нужни добри грижи. Първо – обилна паша, второ – разходка сред природата и трето – надеждна охрана. В стадото на Данаил има 150 овце и агнета. От ливадите на село Непразненци съвсем скоро някои от тях ще тръгнат към празничната ни трапеза.
Освен че е по-прясно, така агнешкото ще ни излезе и по-евтино.
„6-7 лева върви килограма. Мисля, че тази година ще се запази същата цена”, коментира Данаил Кюркчийски.
И ако толкова струва живото тегло – в магазина плешката ще ни излезе поне 13 лева килограма.
Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата.
Въпреки че празникът наближава – все още заявките към производителите са малки. Ако държавата не се намеси и не ограничи вноса – животновъдите са готови да закарат овцете на паша на жълтите павета.
За да сме сигурни в качеството на агнешкото, което ще сложим на Великденската трапеза, от Агенцията по храните започват засилени проверки в навечерието на празника. Досега инспекторите са извършили над 200 проверки за качеството на месото в търговската мрежа.
Повече по темата гледайте във видеото.