Киев получава гаранции за заем в размер на 1 млрд. долара

Обама подписа закон, който предвижда мерки за оказване на помощ на Украйна и въвеждане на санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим. Той бе приет по-рано тази седмица от Конгреса на САЩ.

 

Законът ще даде възможност Киев да се възползва от гаранции за кредит в размер на 1 млрд. долара. Предвижда се Украйна да получи и финансова помощ на стойност 50 млн. долара за „развитието на демокрацията, борбата с корупцията, провеждането на свободни и справедливи избори и укрепване на демократичните институции”, информира Интерфакс.

 

Още 100 млн. долара ще бъдат отпуснати за разширяване на сътрудничеството в областта на сигурността с Евросъюза и страните от Централна и Източна Европа.

 

Документът въвежда и санкции за руски и украински граждани, които според американските власти носят отговорност за актовете на насилие срещу украинския народ или подкопават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, мира и стабилността в страната. Санкциите предвиждат замразяване на активите на тези лица и отказ на визи за посещение в САЩ.

 

Междувременно в отговор на решението на НАТО да преустанови военното и цивилно сътрудничество с Русия, Москва реши да отзове за консултации своя военен представител в Алианса.