Коментарът е в отговор на слуховете, че подводната отсечка на тръбата може да започне от Крим

„Газпром” не планира промяна на маршрута на подводната отсечка на газопровода „Южен поток” между руското и българското крайбрежие, съобщиха от пресслужбата на руския монополист, предаде БГНЕС.

 

Коментарът на представител на компанията идва след появилите се миналата седмица съобщения, че трасето на тръбата може да бъде променено след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Според някои публикации промяната ще засегне подводния участък, който ще бъде скъсен и ще започва от Кримския полуостров.

 

Няма никакви планове за промяна на маршрута, нито сме правили проучвания за подобна промяна”, категоричен бе Яспер Йенсен, говорител на компанията „Южен поток”, която се занимава с реализацията на газопровода. „Да се промени някакъв маршрут означава да се започне едва ли не нов проект с всички проучвания”, обясни той.

 

„Вече подписахме договори за първите две линии и договорът за строителството също е подписан. Той включва строежа на четирите отсечки. Очевидно няма планове за промяна”, подчерта Йенсен.