Заплаши с нови санкции за ключови отрасли на руската икономика

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини Москва, че изпраща руски агенти в Източна Украйна с цел да предизвика хаос, който да бъде използван като претекст за по-мащабна военна намеса. Кери добави, че Русия е предприела незаконни действия за дестабилизиране на суверенна държава, предаде Франс прес.

 

Напрежението в източните украински региони, където живее крупно рускоезично население, продължава да расте, след като проруски активисти окупираха правителствени сгради в главните градове на региона. Демонстрантите срещу новата власт в Киев обявиха създаването на независима Донбаска република и заявиха, че ще проведат референдум за бъдещето на Източна Украйна.

 

Междувременно от Вашингтон поискаха в следващите 10 дни да се проведат преговори между САЩ, Русия, ЕС и Украйна, за да се намери изход от кризата, предаде БГНЕС. От Москва изразиха готовност за участие, но настояха, че рускоговорящите източни и южни региони на бившата съветска република трябва имат представители на преговорите.

 

Джон Кери обяви, че САЩ разработват нови санкции срещу ключови отрасли на руската икономика и срещу лицата, които организират безредиците в Източна Украйна. Следващата седмица държавният секретар ще се срещне с руския си колега в Европа, стана ясно на заседание на сенатската комисия по външна политика.