Призова Киев да проведе конституционна реформа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която осъди действията на Русия в Крим и определи анексирането на полуострова като грубо нарушение на нормите на международното право.

 

„…асамблеята смята, че движението към отделяне и интеграция с Русия е било инициирано и провокирано от руските власти под прикритието на военната интервенция”, се посочва в документа.

 

В ПАСЕ смятат, че разделението в Украйна на източна и западна част има изключително политически характер, като обявиха за неприемлива възможността за федерализиране на страната. Един от докладчиците по кризата - Мариета де Пурбе-Лундин от Швеция, заяви, че Украйна трябва да проведе конституционна реформа, да децентрализира властта с делегиране на значителни пълномощия на местните власти, но при запазване на унитарния характер на държавата.

 

Според приетата резолюция федерализирането, което предлага Москва, би довело до „значително отслабване на единството и стабилността на страната”.

 

Приетата резолюция на ПАСЕ за ситуацията в Украйна не означава, че Русия се готви спешно да преразгледа външната си политика и принципите си. Това заяви в коментар ръководителят на руската делегация в асамблеята Алексей Пушков.