Промените ще гарантират, че таксите и условията за всички платежни сметки ще бъдат ясни

Всеки, който пребивава законно в ЕС, ще има правото да открие собствена основна платежна сметка. Това реши Европейският парламент.

 

Промените ще гарантират, че таксите и условията за всички платежни сметки ще бъдат ясни и лесно съпоставими, а потребителите ще могат лесно да сменят една разплащателна сметка с друга, която предлага по-добри условия.

 

„Директивата укрепва преди всичко позициите на потребителите на стандартни платежни услуги. Гарантирането на достъп до основни сметки за всички потребители, включително за имигрантите и мобилните работници, ще стимулира модернизацията на икономиката, ще улесни свободното движение и ще помогне на хората в най-неравностойно положение в нашите общества“, заяви докладчикът Юрген Клуте.

 

Текстът беше приет с 603 гласа „за“, 21 „против“ и 51 „въздържал се“.

 

Основните платежни сметки ще дадат възможност на потребителите да извършват плащания, да теглят пари в брой или да извършват платежни операции в рамките на ЕС, включително и транзакции с платежна карта и интернет покупки.

 

Потребителите трябва да могат да извършват ограничен брой операции без да заплащат такса или след заплащане на разумна такса. Държавите членки могат да решат, че платежната сметка за основни операции не включва овърдрафт или да ограничат сумите, които могат да бъдат теглени чрез овърдрафт.

 

За да влязат в сила, новите текстове трябва първо да бъдат официално одобрени от държавите членки, които след това ще имат две години да ги транспонират в националното законодателство.