Русия, САЩ, Украйна и ЕС приеха общ документ след срещата

Участниците в четиристранните преговори за Украйна одобриха съвместен документ за ситуацията в страната, обяви руският външен министър Сергей Лавров. По думите му Русия, САЩ, Украйна и ЕС са се споразумели за предприемане на първоначални, конкретни стъпки за деескалация на напрежението и гарантиране на сигурност за всички украински граждани. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще контролира изпълнението на мерките във всички региони на Украйна.

 

„Договорихме се, че всички страни трябва да се въздържат от всякакво насилие, заплахи и провокационни действия. Решително осъдихме и отхвърлихме всякакви прояви на екстремизъм, расизъм, религиозна нетърпимост, включително антисемитизъм”, заяви първият дипломат на Руската Федерация на пресконференция след срещата в Женева.

 

Лавров избори някои от стъпките, за които призовава четворката – разоръжаване на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на всички превзети сгради, както и на окупираните площади, улици и други публични места във всички украински градове и обявяване на амнистия за всички задържани антиправителствени демонстранти, освен обвинените в тежки престъпления. 

 

Външният министър беше категоричен, че Москва не желае да изпраща войски в Украйна, като подчерта, че това е против руските интереси. Коментарът му идва, след като по-рано президентът Владимир Путин не изключи такава възможност, но заяви, че се надява да не се стигне до това. Засега Русия не е обявила изтегляне на войските, които са струпани на украинската граница и според Запада са знак, че Москва обмисля военна операция.

 

Преговорите за преодоляване на кризата в Украйна продължиха повече от осем часа, отбелязва РИА Новости. В тях участваха още държавният секретар на САЩ Джон Кери, върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън и украинският министър на външните работи Андрей Дешчица.

 

Приетият в Женева документ призовава за незабавно започване на диалог с участието на украинските региони в рамките на конституционния процес. Според Лавров при всички случаи в Украйна ще се проведе конституционна реформа. По димите му тя ще обезпечи правата на всички региони.

 

Руският външен министър заяви, че най-главният резултат от преговорите е признанието, че кризата трябва да преодолеят самите украинци.

 

Постигнатата в Женева договореност коментира и държавният серкретар Джон Кери. По думите му Съединените щати се надяват, че до няколко дни властите в Украйна ще започнат да прилагат мерките, съгласувани на четиристранната среща.

 

Кери предупреди, че засега споразумението е "само на хартия" и тепърва трябва да се приложи. Сякаш в пряк отговор на тези думи, проруските сепаратисти, окупирали кметството в Донецк, обявиха, че няма да се оттеглят. Те поискаха първо да бъде разпуснат проевропейският лагер на площада в Киев.

 

В Славянск въоръжени сепаратисти влязоха в телевизионната кула, спряха украинските телевизии и пуснаха руски. В ранните часове на деня имаше тежък инцидент в друг град в Донецка област. Трима души бяха убити при опит на сепаратисти да влязат в казарма в Мариупол.