Оланд, Меркел и Ромпой обсъдиха резултатите от срещата в Женева

Френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изразиха надежда, че срещата в Женева отваря пътя към деескалация на конфликта в Украйна, съобщиха от Елисейския дворец.  

 

Тримата европейски лидери са обсъдили резултатите от консултациите в четиристранен формат по украинската криза. След продължителни преговори ЕС, Русия, САЩ и Украйна приеха общ документ, в който се изброяват конкретни стъпки за намаляване на напрежението.

 

От съобщението на френското президентство стана ясно още, че Оланд, Меркел и Ромпой са се договорили за поддържане на тясно сътрудничество в ЕС за приемане на всички необходими решения, в зависимост от по-нататъшните резултати.

 

Основно заключение, до което стигнаха участниците в женевската среща, бе, че украинците сами трябва да преодолеят кризата в страната си. Те призовават за разоръжаване на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на всички окупирани сгради и обществени места, амнистия за задържаните антиправителствени демонстранти и започване на национален диалог за конституционна реформа.

 

Междувременно от Белия дом съобщиха, че президентът Барак Обама и канцлерът Ангела Меркел са обсъдили по телефона ситуацията в Украйна.