Петима алпинисти все още са в неизвестност

Броят на жертвите от лавината, застигнала непалски алпинисти на връх Еверест тази сутрин, нарасна до девет души. "Девет алпинисти са починали, а седем души са спасени при злополука на връх Еверест", съобщиха планински спасители. 

 

Петима алпинисти все още са в неизвестност. Инцидентът станал на надморска височина от около 5800 м. на път към коварната ледена стена Чумбу. 

 

Това е най-смъртоносната злополука в историята на съвременния алпинизъм на най-високия връх в света, заявиха експерти. През 1996 година трагедия се случи по време на друга експедиция, когато загинаха осем души. Трагедията беше увековечен в най-продаваната книга "Into Thin Air"", каза Елизабет Хоули, неофициалния хроникьор на експедициите в Хималаите в последните 40 години.
Хиляди хора са привлечени ежегодно от възможността да опитат щастието си да бъдат допуснати до върха. От първото му покоряване досега около 6 хиляди души са били горе. 

 

Повече от 300 души са загинали на Еверест, след първото успешно покоряване на най-високия връх от новозеландеца Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей през 1953 година.