Киев ще отстъпи и повече правомощия на регионите

Премиерът Арсений Яценюк предложи специален статут на руския език в Украйна и децентрализация на властта в опит за овладяване на проруските протести в източната част на страната, съобщиха украински и руски медии.

 

„Ще съгласуваме специален статут на руския език и ще гарантираме неговата защита”, заяви Яценюк, като добави, че украинските региони ще получат повече правомощия чрез реформа в основния закон.

 

Промените, които трябва да отговорят на безпокойството на рускоезичното украинско население, ще бъдат закрепени в новата конституция на страната, стана ясно от съвместно изявление на премиера и временно изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов.

 

„С подкрепата на Върховната Рада на Украйна, държавното ръководство ще положи всички усилия за неотложно разглеждане на съответните промени и прилагането на реформи в местното самоуправление и организацията на властта в регионите”, посочват украинските лидери. Изявлението беше публикувано на сайта на украинския парламент, чийто председател е Турчинов.