11 000 войници и 160 танка участват в операцията на Киев срещу сепаратистите, твърди Москва

Русия започва учения до границата с Украйна. В маневрите участват войскови части от Южния и Западния военен окръг, обяви военният министър Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Москва обяснява провеждането им с концентрацията украински военни подразделения в близост до руската граница и подновяването на операцията срещу проруските активисти в Източна Украйна.

 

Повече от 11 000 военнослужещи, 160 танка, 230 бронирани машини, артилерия и авиация участват в офанзивата на правителствените сили в югоизточната част на страната, разкри Шойгу. В същото време в отрядите за самоотбрана, формирани от привържениците на федерализацията, членуват малко повече от 2 000 души, въоръжени с около 100 единици автоматично оръжие.

 

„Силите са неравни… Ако днес тази военна машина не бъде спряна, това ще доведе до голям брой убити и ранени”, предупреди руският министър на отбраната. По думите му не допринася за нормализирането на обстановката в Украйна и обявеното учение на силите на НАТО в Полша и прибалтийските страни.