Путин нарече престъпни действията на украинското правителство, обеща последствия

Боеве избухнаха в Украйна. Армия и спецчасти атакуваха сепаратистите в Славянск. При операцията има убити и ранени. Русия отговори незабавно със струпване на войски до границата с Украйна.

 

По последни данни офанзива на украинската армия е имало в Славянск, който е под контрола на проруските сепаратисти. Киев потвърди, че в града е имало операция с цел неутрализиране на бунтовнците. Впоследствие обаче армейската част се е изтеглила.

 

Съобщава се за петима убити сепаратисти и един ранен войник. Другата гореща точка е Мариупол, но за събитията там информациите са разнопосочни. Местните твърдят, че са нападнати от въоръжени маскирани мъже, но Киев отрече да има акция на армията в този град.

 

Навлизането в Славянск е част от мащабната антитерористична операция, която е в ход в размирния Изток, обяви Киев. Украински специални части са влезли в Славянск с пет бронетранспортьора под прикритието на два бойни хеликоптера. Унищожени са три контролно-пропускателни пункта на сепаратистите на входа на града. Имало е престрелки, като информациите за жертви и пострадали са разминават, но основната версия е за петима убити сепаратисти. Украинската армия е дала само един ранен. След разрушаването на контролно-пропускателните пунктове обаче армейската част се е изтеглила и това е позволило на проруските сепаратисти да си върнат позициите.

 

В Мариупол също се стигна до сблъсъци, но изглежда украинската армия не е била замесена. По разкази на свидетели група въоръжени маскирани мъже е нападнала окупаторите на местното кметство и е завзела сградата. Както и в Славянск, атакуващите са се оттеглили скоро след офанзивата и така сепаратистите пак са установили контрол върху кметството.

 

В отговор на случващото се в Украйна днес, Русия моментално струпа военни части по границата и започна провеждането на учения. Руският военен министър Сергей Шойгу посочи, че Москва е била принудена да реагира. В много остро изказване руският президент Владимир Путин заяви, че последните действия на властите в Киев са престъпление срещу собствения им народ, което „ще има сериозни последствия”.