Украинските сили за сигурност ще блокират напълно града

Командващият операцията срещу проруските активисти в Източна Украйна обяви, че украинските спецчасти няма да щурмуват Славянск, за да избегнат жертви сред мирното население. По думите на Василий Крутов обаче сепаратистите трябва и ще понесат отговорност за събитията там.

 

В обръщение към жителите на Славянск и други източни градове той призова населението да се обърне с разбиране към провеждането на специалната операция. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Украйна напомни, че участващите в акцията представители на украинските сили за сигурност също имат семейства, но дългът им е да защитават гражданите, които трябва да им помагат.

 

По-късно стана ясно, че властите в Киев са взели решение да блокират напълно Славянск в рамките на втори етап на операцията в Източна Украйна. По думите на временния шеф на президентската администрация Сергей Пашинский, целта е проблемът да бъде локализиран и в града да не се допускат подкрепления за сепаратистите.

 

Пашинский заяви, че операцията ще продължи, но отбеляза, че властите са готови за компромиси с политици и обществени активисти, които са склонни на преговори.