Един от задържаните представители на ОССЕ в Славянск беше освободен заради здравословен проблем

Задържаните представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бяха показани пред журналисти. Всички са здрави и се чувстват добре. Не гледат на себе си като на военнопленници, а като на хора, които временно ще трябва да останат в Славянск. 
 
Все още обаче не е ясно как ще се развият нещата с тях оттук насетне и кога ще бъдат освободени. Един от представителите на ОССЕ обаче вече беше освободен заради леко заболяване, обясни за „Здравей, България” пратеникът на Нова ТВ в Източна Украйна – Николай Дойнов.
 
В Донецк, в неделя вечер, 27-ми април, опълченците завзеха още една сграда – местния радио-телевизионен център, вероятно с намеренията да имат контрол върху това, което се излъчва в ефира на Донецк. Това е сграда, в която няма студия, има само ретранслатор на техника, уточни пратеникът ни.
 
Николай Дойнов успя да се срещне за кратко с популярния олигарх Михаил Худорковски, който пристигна в Донецк седмици, след като беше пуснат от руски затвор.
 
„Гледната точка на хората трябва да се търси обезателно, само че трябва да попитат хората в Русия и в Украйна едновременно, обяснил Худорковски пред нашия пратеник в Украйна. 
 
Худорковски не влезе в детайли за това какво трябва да бъде бъдещето на страната, допълни Николай Дойнов. 
 
По негови думи в целия Донбаски регион хората имат съвсем друго виждане за пътя на техния регион или дори за цяла Украйна. Те искат да има референдум не толкова заради самото си отделяне от Украйна, а за да чуе официалната украинска власт техния глас и да говори с тях. По-умерено настроената част от хората искат да се разбере, че те имат друго отношение към историята на Украйна и към героите от Втората световна война и времето на комунизма от бившия СССР, отколкото украинците, които живеят в Западна Украйна.
 
Не можем всички да бъдем под един знаменател. Не ни харесва, че нашият глас не се чува в Нова Украйна и не се зачита. Затова е необходим референдумът на 11-и май, предаде Ники Дойнов нагласите на хората от Донецк.
 
Все пак бъдещето на Югоизточна Украйна няма да бъде взето само от хората, които ще гласуват на референдума. Великите сили в крайна сметка ще имат крайната дума дали това голямо парче да бъде откъснато и да отиде към Русия, или да остане част от Украйна, допълни пратеникът ни Николай Дойнов.
 
Още по темата гледайте във видеото.