Обикновеният украинец обаче все още иска единството на страната, допълни журналистът

„До края на деня пореден град вероятно ще падне под властта на непризнатата Донецка народна република. Това, което се случва, се разпространява като вълна в целия Донбаски регион на Украйна, близката до Русия част на страната”, разказа в „Здравей, България” водещият на Новините на Нова Николай Дойнов, който в последните дни, заедно с оператора Росен Илиев, беше в епицентъра на събитията в Източна Украйна.  

 

„През зимата в Киев се нагледах на бомбички, сълзотворен газ, но това, което ме впечатли този път беше, че възрастни хора, въоръжени с бухалки и боксове излязоха на улицата и искат да се саморазправят”, сподели специалният пратеник на Нова ТВ в коментар на последните сблъсъци между проруски активисти и привърженици на единството на Украйна, на които станаха свидетели и зрителите на Нова благодарение на ексклузивните кадри от Донецк.  

 

„През цялото време се опитвах да разбера какво се случва в момента в Украйна. И най-простият отговор е, че двете страни на Украйна – Изтокът и Западът, са като нещо, което като че ли никога не е било заедно. Един пример - през зимата специалните сили ‘Беркут’ бяха най-големият враг в Киев. Сега в Източна Украйна казват – това са нашите момчета, нашите герои… как така ги изкарват престъпници”, коментира Ники Дойнов.

 

По думите му разделението в Украйна изглежда непреодолимо в момента. „Вълната на падащите един след друг градове под тази ‘власт’ показва точно това. Вероятно е много трудно да си политик в Киев или където и да било, но трябва да се действа много деликатно, за да се запази целостта на тази страна”.

 

Според Дойнов у обикновените украинци все още има желание Украйна да продължи да съществува като единна държава: „Ако трябва бъде откровен, не мисля, че някой в тази държава ще вземе отвътре решението да я напусне. Това винаги е било и винаги ще бъде, във възможностите на великите сили, както стана в Косово и Крим”.

 

Повече за обстановката в Украйна ще научите от разговора във видеото.