Москва и Алианса не контактуват пряко от началото на март, когато Русия анексира Кримския полуостров

НАТО и Русия ще имат официална среща за първи път от 3 месеца, след като руските войски започнаха масово да се изтеглят от границата с Украйна. Москва и Алианса не контактуват пряко от началото на март, когато Русия анексира Кримския полуостров. Решението за среща е положителен знак, че напрежението в региона спада.

 

Според оценка на американското разузнаване, Русия е изтеглила две трети от войските, които бяха струпани на границата с Украйна. Това е много повече, отколкото Алианса признаваше досега. Срещата, между представители на НАТО и Русия ще се състои в понеделник в Брюксел. Ще бъде обсъждана ситуацията в Украйна, но също така движението на войски на НАТО в граничещите с Русия държави.

 

"Вярно е, че се забелязва засилено присъствие на НАТО в държавите-членки. Трябваше да се адаптираме към драстично променената ситуация със сигурността в Европа", каза генералният секредат на НАТО Андерс Фог-Расмусен.

 

Алиансът подчерта, че значителен брой руски войници и тежка техника остават в  непосредствена близост до границата с Украйна. НАТО призова, също така, Русия да престане да изпраща "въоръжени банди" в Украйна и да спре преминаването на оръжие и бойци в Донецка и Луганска област.