При инцидента няма пострадали, пламъците е трябвало да бъдат потушени чрез засипване

Склад с 16 тона химикали горя в град Сеново. Голям периметър в района на фирма "Каолин" в града беше отцепен. За щастие пострадали няма, но часове след пожара в района се носеше миризма на сяра. Именно това притесни хората, които живеят наблизо. От регионалната еко-инспекция започнаха замервания.

 

Складът бил пълен с 16 тона вещество, съхранявано в 100 килограмови стоманени варели. Пожарът възникнал около 12:00 часа днес. Незабавно на мястото на инцидента са изпратени пожарни, линейки и полиция, а районът около склада отцепен в радиус от 300 метра.

 

„Веществото е натриев хидросулфит, който се използва в производството в изделията на предприятието. Веществото се ползва за избелване на каолина и се възпламенява лесно от вода”, каза началникът на общинската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов.

 

За 2 часа пожарът беше потушен. След изгарянето на веществото се отделя серен двуокис и силна миризма на сяра. Според властите, опасност за населението няма. Въпреки това, миризмата притесни хората в Сеново. Образувано е досъдебно производство, при което ще бъдат установени причините довели до пожара.

 

Това е вторият такъв пожар в химическия склад на "Каолин" за последните осем години. През 2006 година той отново пламна, като тогава пожарът е бил гасен повече от девет часа.

 

Репортер: Олга Василева