Причината е в ремонтите и в спрените европейски пари за "Околна среда"

Десетки градове може да останат разкопани заради 200 милиона лева дефицит в общинските бюджети. Причината е в ремонтите по така наречения воден цикъл - и в спрените европейски пари по програма „Околна среда”. Брюксел замрази плащанията, заради съмнения за злоупотреби. В момента по този проект се работи в 58 населени места, като общата стойност на ремонтите е 2,7 милиарда лева. В Министерството на околната среда вече чакат 165 искания за възстановяване на вече похарчени от общините 200 милиона.

 

Един от примерите е в Димитровград. Улица „Оборище” и съседната „Първи май” в от седмици са превърнати в строителни площадки. Преминаването е почти невъзможно. Дочка Костадинова живее тук от 60 години. И въпреки че къщата ѝ е само на няколкостотин метра от болницата, но не е сигурна, че линейка например може да стигне до тук. Трудно се справя и с всекидневните нужди.

 

Причината за разкопаването на улиците е проектът за воден цикъл на града – подменят се водопровод и канализация. Срокът на изпълнение - 15 юли, няма как да бъде спазен.

 

„Улиците са в безобразно състояние, хората недоволстват и с право. Нарушава се нормалният достъп, нарушава се комуникацията, транспортът е ограничен в много от случаите и всичко това води до куп напрежение”, категоричен е кметът на града Иво Димов.

 

Община Димитровград вече е платила на фирмата-изпълнител милиони за свършената работа и очаква да ги получи обратно по програмата Околна среда. Парите обаче са спрени.

 

От Министерството на околната среда и водите обясняват в официално становище, че са в непрекъсната връзка с Европейската комисия и се надяват плащанията да бъдат възстановени бързо - дори уверяват, че това ще се случи през юли. В Димитровград обаче се притесняват, че ще изпуснат сроковете на проекта, а това ще доведе до допълнителни санкции. А въпреки проблемите, част от хората тук са оптимисти.

 

Репортер: Димитър Иванов