27-годишната Мериам Ибрахим беше задържана във вторник на летището в Хартум

27-годишната суданка Мериам Ибрахим отново е на свобода, след като беше осъдена на смърт, освободена и пак задържана на летището в Хартум.

 

Случаят на Мериам Ибрахим предизвика възмущение в редица страни по света. 

 

Нейният баща е мюсюлманин, но тя била отгледана от християнската си майка. В Судан, подобно на много мюсюлмански страни, децата трябва да наследят религията на бащата. Освен това на мюсюлманките е забранено да се омъжват за немюсюлмани, макар че мъжете мюсюлмани могат да се женят за немюсюлманки. 

 

Мериам Ибрахим се отрекла от мюсюлманството и се омъжила за християнин. В Наказателният кодекс на Судан се казва, че обръщането към друга религия е престъпление, което се наказва със смъртна присъда.

 

Младата жена беше осъдена и дори роди второто си дете в затвора. Властите бяха решили смъртната й присъда да бъде изпълнена, след като тя спре да кърми сина си. Присъдата обаче предизвика международно възмущение и в понеделник Касационният съд на Судан отмени смъртното й наказание и я освободи.

 

Веднага след това обаче Мериам Ибрахим беше задържана с обвинения за подправяне на пътни документи. Това станало във вторник на летището в Хартум, от където заедно със съпруга си и двете си деца се опитвали да напуснат страната.

 

Адвокатът й съобщи, че Мериам Ибрахим е била пусната на свобода отново, след като чуждестранни дипломати оказали натиск върху правителството.