Това сочи доклад на турското разузнаване

Между 600 и 700 турски граждани се бият в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта”( ИДИЛ), съобщава БТА. 

 

По данни на вестник „Хюриет дейли нюз” семействата на 163-ма турски граждани са се обърнали в последно време към силите за сигурност, съобщавайки, че техните близки са се присъединили към групировката, за да се сражават в Сирия.

 

Турското правителство опроверга по-рано твърдения, че около 3000 турски граждани са се присъединили към ИДИЛ. Според съобщенията на разузнаването турските граждани, присъединили се към групировката ИДИЛ, първоначално са преминали през обучение в нейни лагери на сирийска територия. 

 

До момента седем турски граждани, сражаващи се на страната на ИДИЛ в Сирия, са загинали, а други шестима са били ранени и се лекуват в болници.

 

Има информации, че ИДИЛ е създала лагери за военно обучение близо до границата с Турция за хора, искащи да се присъединят към групировката. Според съобщенията тези лагери се ръководят от турски граждани.

 

В последно време турските власти засилиха мерките за сигурност по протежение на границата със Сирия, за да предотвратят случаи на нелегално преминаване.