Свидетели разказват как след силна експлозия от небето започват да падат тела

Светът скърби за жертвите на зловещия инцидент със самолета, който се разби в Украйна. По последни данни загиналите са 298, а сред тях е имало и три деца.  

 

Ден след трагедията от Амстердам, през Куала Лумпур, до далечна Австралия хиляди отдават почит към паметта на загиналите. Вместо да прегърнат близките си, на летищата стотици поставяха цветя и палиха свещи. 

 

Засега сигурната информация за случилото се е оскъдна. Полет МН17 излита от Амстердам в 13:15 българско време. Малко повече от 3 часа по-късно самолетът пада край малко селище в Донецка област. 

 

Повечето загинали са холандци - 189 души. 44-ма са малайзийци, включително целият екипаж, 27 са от Австралия, има жертви от Великобритания, Германия, Белгия. 

 

Свидетели разказват потресаващи истории за това как след силна експлозия от небето буквално са започнали да падат тела.  

 

Почти всички медии и специалисти предполагат, че самолетът е свален с ракета.

 

Катастрофата стана повод за размяна на остри реплики между Москва и Киев. И двете страни се обвиняват взаимно за това, кой носи отговорност за трагедията. Достъпът до мястото на катастрофата остава силно затруднен, а пътят от Донецк се контролира от проруски бунтовници.

 

С минута мълчание руският президент Владимир Путин и правителството почетоха паметта на загиналите в малайзийския самолет. Това обаче не попречи на Путин отново да обвини Украйна за случилото се.

 

„Искам да подчертая, че тази трагедия нямаше да се случи, ако в Украйна цареше мир, ако не бяха възстановени бойните действия. Разбира се, държавата, на чиято територия е станало това, е отговорна за трагедията”, заяви Владичир Путин.

 

В Киев обвиненията бяха насочени в другата посока. Президент Петро Порошенко обвини проруските сепаратирси, че са свалили самолета.

 

„Поканих професионалисти и експерти от Холандия да разследват този терористичен акт. Не го наричам нито инцидент, нито катастрофа. Това е терористичен акт”, каза Порошенко.

 

Районът на катастрофата остава недостъпен по въздух. На летището в Киев са засилени мерките за сигурност. Летищата в Източна Украйна не работят, а много от световните компании, които летят до Украйна, се отказаха поне за днес от полети. 

 

Повече гледайте във видеото!