Кери и Лавров проведоха телефонен разговор по кризата

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са изразили съгласие, че Женевското споразумение от 17 април е най-добрата основа за излизане от кризата в Украйна. Ръководителите на американската и руската дипломация проведоха телефонен разговор във вторник, информира ИТАР-ТАСС.

Още по темата

 

„Винаги говорим конструктивно и си казваме истината. В разговора вчера обърнах специално внимание на необходимостта от незабавно прекратяване на огъня от страна на украинската армия”, сподели Лавров пред руските медии. По думите му държавният секретар е обещал да изпрати подходящ сигнал на властите в Киев.

 

Споразумението от Женева предвижда незабавно прекратяване на огъня и започване на конституционна реформа с участието на всички региони в Украйна. По думите на руския външен министър все още няма стъпки в тази посока.

 

Предстоящата среща в Минск ще се фокусира именно върху Женевското споразумение и пътната карта за преодоляване на украинската криза, стана ясно още от коментарите на Сергей Лавров.

 

Междувременно от руското външно министерство коментираха последно наложените санкции по отношение на Русия за ролята й в конфликта в Украйна. В комюнике на дипломатическото ведомство се казва, че „нелегитимните санкции” на САЩ ще имат „много конкретни последствия” за Вашингтон.