Според нея увеличението няма да е достатъчно, за да се премахне недостигът на учители

"Увеличението за младите учители е разписано на 28 юни и ще влезе в сила от 1 септември. Тогава трябва да започне начисляване на новите начални работни заплати по длъжностна степен на учителите – младши учител, учител, старши учител, старши възпитател, главен учител, главен възпитател, помощник-директор и директор". Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от агенция „Фокус”. 

 

Според нея, това увеличение няма да бъде достатъчен стимул, за да се премахне недостигът на учители, защото то е много минимално и недостатъчно. Такева подчертава, че образованието е най-недофинансираната система и в същото време трябва да плати 19 милиона лева на Националната здравноосигурителна каза, което, според нея, също е много некоректно.

 

"Министерството на здравеопазването при 4,3 % от БВП дава 18 млн. лева, ние при 2.9 % от БВП за средното образование даваме 19 млн. лева. Няма абсолютно никакъв морал при определянето и събирането на тези средства от ведомството и от организациитe, така че протестираме срещу даването на тези пари, защото образованието не е по-маловажна сфера от здравеопазването", казва още Янка Такева.