Ако зимата е студена, има опасност от по-висока аварийност, предупреди представител на дружеството

„Искаме поскъпване на тока, защото в резултат на трикратно намаление на цените през 2013 г. вече се отвори една огромна дупка в енергийния сектор. Има междуфирмена задлъжнялост и наистина има много дефицити”.
 
Това обясни за „Здравей, България” Калина Трифонова – член на управителния съвет на „ЕВН България”.
 
По нейни думи технологичният разход е нещото, което трябва да се отрази като ценообразуващ фактор.

Още по темата

 
„С едно решение от 2013 г. регулаторът каза, че средният технологичен разход за региона е 8% и трябва и за нашето дружеството да е толкова. За съжаление, този доклад, на който се основава това решение така и не видя бял свят. Затова ние възложихме доклад на български експерти от Техническия университет и намерихме доклад на европейска институция, която прави анализ на средния технологичен разход за района на Балканите и там се вижда, че той е 13%, обясни Калина Трифонова. Тя уточни, че под технологичен разход трябва да се разбира загубата на енергията от производството на енергията до контакта. 
 
По нейни думи за момента одобрените инвестиции са в размер на 58-59 млн. лева или иначе казано това е сумата, която EVN може да инвестира годишно за подмяна на разпределителната мрежа. 
 
Минималните инвестиции на година обаче са между 130 и 140 милиона лева, подчерта специалистът.
 
„Енергетиката е сектор, който изисква непрекъснати инвестиции. А в момента работим с минимални такива”, посочи Калина Трифонова. Тя допълни, че всяка печалба се реинвестира и подчерта, че ако зимата е студена, има опасност от по-висока аварийност.
 
Повече по темата гледайте във видеото.