Двете страни се договориха да облекчат визовия режим помежду си

Руският президент Владимир Путин и монголският му колега Цахиагийн Елбегдорж се договориха днес да засилят икономическото си сътрудничество, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Путин обеща, че Русия ще вдигне ограниченията си върху вноса на животновъдна продукция от Монголия, се казва в официално съобщение за срещата между двамата в Улан Батор.


Миналият месец Русия забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Норвегия и Австралия като ответна мярка срещу санкциите, наложени на Москва заради Украйна. Сега Москва търси откъде да замени стоките, които получаваше от тези пазари, отбелязва ДПА.


Монголското месо е забранено в Русия от 2010 г. поради опасения, че не отговаря на санитарните стандарти. Днес Путин даде да се разбере, че основанията за руските притеснения са намалели и каза, че се надява руските специалисти да успеят да решат проблема.


Путин заяви също, че Русия ще помогне на Монголия да развие железопътната си мрежа, за да се улесни достъпът до богатите й природни ресурси и да може Монголия по-добре да използва възможностите си за транзит.


Русия и Монголия се договориха да облекчат визовия режим помежду си и да подобрят сътрудничеството си в областта на въздушния транспорт. Подписани бяха споразумения в сферите на енергетиката, транспорта и инфраструктурата.


Вчера в монголския парламент бяха изслушани правителствените предложения по проекта "Път през степта". Целта му е създаването на автомобилни и железопътни коридори, изграждането на тръбопроводи за газ и петрол и на електропроводи, които да минават през цялата страна и да свързват Русия и Китай. Миналия месец на посещение в Монголия бе китайският президент Си Цзинпин.


В Монголия Путин участва и в церемония по случай 75-годишнината от битката при Халкин Гол, в която съветските и монголските сили побеждават японската армия.