Часове след излъчване на кадрите, имаше реакция на социалните работници

В първото издание на рубриката „Пълен абсурд” Румен Бахов разказа потресаващата история на деца, които заедно с родителите си живеят на сметище. Мястото на действието е сметището край пазарджишкото село Капитан Димитриево.


Часове след излъчване на кадрите, имаше реакция на социалните работници. Хората на сметището обаче бяха предупредени за пристигането на екипи от полицията и социалните и бяха извели децата оттам.


„Най-вероятно след вашия репортаж тези деца вече са прибрани по домовете си, тези, които имат такива в село Алеко Константиново. Запознати сме, че на територията на пазарджишкото сметище мтого често се довеждат деца от своите родители. Като причина за това те изтъкват, че няма на кого да ги оставят и кой да се грижи за тях. Открихме само едно дете на сметището, което беше със своята майка и с определящия се за негов биологичен баща”, обясни Цветелина Арапова от Агенцията за социално подпомагане в Пазарджик.


По думите й хората от социално подпомагане всеки месец посещават мястото, но пазачите не ги допускат до сметището, освен ако не са придружени от полицейски екипи.


Ако се установи, че някое дете е отишло на сметището, според Закона за закрила на детето санкцията, която могат да понесат родителите, е глоба в размер от 500 до 5000 лева. Досега обаче никой не е платил наложената глоба.


Повече по темата гледайте във видеото.