Родителите масово застрашават живота на децата си, неспазвайки безопасността на пътя

Родителите масово застрашават живота на собствените си деца на пътя. Над 70% от фаталните инциденти стават, докато детето е вътре в автомобила, показват данните на КАТ. Пътните полицаи затягат контрола и започват масови проверки за столчета и колани в колите. Въпреки че клипове с деца зад волана все повече заливат социалните мрежи, сигнали – почти липсват. 

 

От началото на годината инцидентите с деца са над 100. При тях над 20 деца намират смъртта си на пътя, а над 760 са ранени. Заради зачестилите тежки инциденти КАТ започва спешни проверки около училищата за столчета и колани в колите. Именно небрежност при обезопасяването на децата вътре в автомобилите най-често води до тежки инциденти.

 

Правилното място за децата под 12 години е специално столче на задната седалка. Всеки път, когато тръгва на път със сина си Тео, експертът по пътна безопасност Владимир Тодоров предварително обезопасява автомобила.

 

„Дори и при движение в градска среда или с 30 километра в час, при едно рязко спиране детето ще се нарани и спестяването на тази седалка може да доведе до тежки увреждания на детето”, категоричен е той. За да е максимално защитен в колата Тео, баща му спазва всички изисквания.

 

„Детската седалка не трябва да е зад шофьора, а диагонално на него, седалката трябва да е закрепена към задната седалка на автомобила и самостоятелните колани на седалката са важни, предпазват детето да не се нарани”, добавя Владимир.

 

Масово обаче тези правила не се спазват. И равносметката го показва, че само от началото на годината 22 деца намират смъртта си на пътя и така една класна стая остава празна. Затова и контролът се затяга. Пътните полицаи ще дебнат родителите около училищата и ще проверяват автомобилите за столчета и колани.

 

Пътните полицаи ще следят и за деца на мотори, а нарушителите ще се глобяват с едва 50 лева.