Тази тревожна тенденция изкараха от МВР две седмици преди изборите

Всеки десети глас е купен! Тази тревожна тенденция изкараха от МВР две седмици преди парламентарния вот. 

 

В същото време тече ударна регистрация на наблюдатели и за тези избори. По хиляда на ден се записват в Централната избирателна комисия. 

Още по темата

 

Оказва се още, че за тази кампания партиите получават доста оскъдни дарения. Или поне така твърдят. Едва 200 000 лева дарения са отчетени в Сметната палата досега. За сравнение на европейските избори декларираните дарения на партиите бяха близо 1 700 000 лева.  

 

Дотук броят на наблюдателите гони 7000, което все още е далеч под рекордите 60 000 души, записани за изборни надзорници на последните избори през май. За сметка на това има екзотика в списъците - като например цял един авто-мото клуб се е кандидатирал да наблюдава вота отблизо. 

 

Автомобилен спортен клуб „Спийд рейсинг тийм” пожелал да контролира честността на изборите чрез 16 свои представители. Откъде тръгва нестандартният интерес не става ясно. Проверка показа, че организацията няма нито сайт в интернет, нито пък профил във „Фейсбук”.

 

„Няма забрана щом са гражданска организация”, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

 

По закон неправителствените организации не са задължени да се обосновават защо искат да бъдат изборни наблюдатели. 

 

По закон и идея наблюдателите не би трябвало да са платени, но е публична тайна, че това не се спазва. 

 

До момента са се записали над 6500 наблюдатели. Отрязани са над 3000. Най-често заради съмнения за обвързаност с партии. А някои дори не я прикриват.  

 

„На една част от лицата се отказва да бъдат регистрирани като наблюдатели, защото те са регистрирани като кандидати за народни представители”, обясни Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

 

Масовото записване на наблюдатели роди подозрение, че голяма част от тях се използват за търговия или контролиране на вота. От МВР пък вече картотекирали 1100 продавачи на гласове, най-вече в Северозападна България. Според анализатори всеки десети глас на тези избори ще бъде изтъргуван.

 

„Мен не ме интересува коя е политическата сила и го казвам съвсем откровено. Ако има лица, които прекрачат закона, ще понесат цялата строгост на закона. Не ме интересува изобщо син, червен, пембен и какъвто ще да е”, обясни вътрешният министър Йордан Бакалов.

 

Според наблюденията на МВР новите тенденции в търговията с вот не е с плащане, а чрез заплахи и рекет.

 

От МВР откриха и гореща телефонна линия, на която гражданите могат да подават сигнали за всякакви нарушения, свързани с изборите. Номерът е 02/982-22-32