Всеки месец около 1200 полицаи от цялата страна сe командироват по границата заради бежанците

МВР е изправено пред сериозен проблем около това как ще упражнят правото си на глас полицаите, които са командировани на границата заради бежанския наплив. 

 

Всеки месец около 1200 полицаи от цялата страна сe командироват по границата. За да гласуват на предстоящия вот, те трябва да се приберат по родните си места. 

 

„Ние бяхме поставили въпроса неофициално пред ръководството на Гранична полиция. 
Идеята е проста – в дните преди и след вота. Точно в дните преди и след вота да се извърши смяната на колегите, които са командировани по границата”
, обясни Валентин Попов, председател на СФС – МВР.

 

Това значи, че ден преди и след изборите командировани по границата ще са малцина. 

 

„Това не би могло да предизвика сериозни затруднения, става дума за 2-3 дни все пак”, коментира още Попов. 

 

Липсата на 1200 командировани полицаи не притеснява и ръководството на МВР. Причината е, че на тяхно място щели да бъдат пратени други. 

 

„Успяхме да измислим специален ротационен режим, който ще позволи на всички служители да са в деня на гласуването си вкъщи и да могат да гласуват”, обясни Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи.

 

Какъв е този ротационен принцип, Гунев не обясни. Но пък бе категоричен, че няма да има по-малко охрана по границата.

 

В крайна сметка полицаите по границата ще са много по-малко, със сигурност. На мястото на 1200 командировани, по изборите ще застъпят наличните униформени в Елхово и Бургас, които са не повече от 300 души.