Лидия Йорданова от "Екзакта Рисърч" е на мнение, че интрига ще има около малките партии

Изследване на "Екзакта Рисърч" дава 36.5% подкрепа за и ГЕРБ и 20.2% за БСП, ако изборите бяха днес. ДПС пък получават 11.9%, а Реформаторският блок – 7.3%, показват резултатите от проучване, проведено в периода 15-19 септември.

 

"Основният извод от това изследване е, че неизвестните до деня на вота остават много повече от отговорите. Неизвестни има дори около първата и втората партия. Не се знае дали ГЕРБ ще може да обедини периферния си вот, който не е малък, както и конформисткия. В момента те са привлекли твърдото си ядро, което от евровота е трайно разширяващо се и стабилно”, обясни в „Здравей, България” социологът Лидия Йорданова от „Екзакта Рисърч”.

 

"БСП пък е на стойност, която би могла да падне малко, защото в момента има една мобилизация, но има и симптоми на разочарование. Стойността от 20% към момента е реалистична. Преференцията играе роля на мобилизиращ фактор за привържениците на БСП”, коментира още Йорданова.

 

Тя е на мнение, че интрига ще има около малките партии, защото резултатите им ще бъдат пряк фактор да се определи колко депутати ще има от големите партии и дали ГЕРБ ще имат мнозинство.

 

"Друг извод е, че хората виждат коректив именно в по-малките формации. Очевидно търсят някаква гаранция, че няма да се повторят предишният тип коалиции, които ни управляваха досега”, поясни социологът.

 

"Реформаторският блок има твърд дял от доста време, така че ми се струва, че там има една вътрешна мобилизация. Това е формацията, в която преференциалният вот отново ще играе много голяма роля. Те имат най-висок дял желаещи да упражнят преференция”, обясни още Лидия Йорданова. 

 

Тя допълни, че от началото на кампанията с 6-7% се е повишил пунктът на хората, които искат да гласуват преференциално, защото става все по-познат механизъм.