Около 2 млн. души говорят език, който си няма народ, нито държава - есперанто

Днес честваме европейския ден на чуждите езици. Всеки от тях е официален в поне една държава. Един обаче не е признат никъде и въпреки това се говори от 2 млн. души. 

 

По неофициални данни, около 2 млн. души говорят език, който си няма народ, нито държава. Затова вече 127 години есперанто обикаля целия свят.

 

Есперанто пристига в България през 1888 г. - само година след като полякът Людвик Заменхоф създава изкуствения език. Започва издаването на списание с над 10 хил. тираж. "Под игото" се превежда на китайски не от български, а от есперанто. През 1964 град Монтана пък е поставен на първо място в света по брой жители говорещи есперанто. След Промените, първият илюстриран учебник по секс у нас излиза именно на есперанто.

 

Да намали напрежението между хората от различни култури като създаде неутрален език, на който да общуват, била основната идея на създателят на есперанто. Един век по-късно, телевизионни канали и радио станции излъчват на есперанто. Европа използва парична единица, чието име е на есперанто - евро. Световни звезди говорят на есперанто в клиповете си. А химна на есперантистите се изпълнява дори от ... папагал. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.