Дълговете, вътрешните противоречия и спадащото влияние са в списъка на причините за политическата метаморфоза

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони подготвя нова политическа партия, предаде БТА. Според източници от неговото обкръжение тя ще се казва „Форца Силвио".

 

Преди две години Берлускони разпусна партията „Народ на свободата” и я замени с друга негова формация „Форца Италия” - възглас, който бе взаимстван от футболните агитки и използван със значението „Давай, Италия!”.

 

Запознати сочат, че главни причини за поредната политическа метаморфоза, която подготвя Берлускони, са дълговете, вътрешните противоречия и спадащото влияние сред избирателите. 

 

Всички досегашни партии на Берлускони бяха създавани, финансирани и управлявани по негов бизнес модел, тъй като телевизионният магнат бе едновременно собственик и партиен лидер. В момента партията „Форца Италия” има 15 милиона евро дефицит и 88 милиона евро дългове, щатният персонал не е получил заплати за последния месец и се е провалила кампанията за набиране на фондове. 

 

В значителна степен това се дължи на невъзможността на лидера непосредствено да ръководи партийните дела, тъй като под формата общественополезен труд изтърпява присъда за данъчни измами в особено голям размер, има забрана да заема изборни длъжности, ограничения за движение в страната и бе лишен от поста на сенатор. 

 

Що се отнася до вътрешнопартийните сблъсъци и отлива на избиратели, тук роля играе и напредъкът на Демократическата партия на премиера Матео Ренци, която на неотдавнашните европейски избори прехвърли историческата граница от 40%. 

 

Берлускони оценявал финансовия упадък на „Форца Италия” като необратим процес, поради което възнамерявал да ликвидира „партийното предприятие" и да заложи на мрежата от клубове „Форца Силвио", които са около 6 000 в цялата страна. Те бяха създадени миналата година с предизборна цел и първоначално се наричаха клубове „Форца Италия”. Наименованието им бе сменено, след като поръчано лично от Берлускони проучване показа, че името „Форца Силвио” внушава по-голяма сплотеност около лидера. 

 

Отговарящ за клубната мрежа е 54-годишният Марчело Фиори от Рим. Той е бивш журналист, общински енергиен мениджър, заместник-шеф на кметски кабинет и експерт в „Гражданска защита". При управлението на Берлускони е номиниран за извънреден комисар за ликвидиране на бедствията в археологическия комплекс Помпей край Неапол. На този пост е разследван от прокуратурата за длъжностна злоупотреба. Дълъг е прокурорският списък на парични разхищения, като по-дребната сума от 81 275 евро, от които 9 600 сметка в ресторант, е похарчена за така и неосъщественото посещение в Помпей на тогавашния премиер Силвио Берлускони.

 

Близо 103 000 евро са отишли за преброяване, регистриране и ваксиниране на 55 бездомни кучета в археологическия комплекс, което прави по 1872 евро за всяко обслужено животно. 

 

Същевременно безценните археологически паметници, вместо да бъдат реставрирани, са укрепвани с железобетон и блокчета вулканичен камък от типа използвани за строителство на обори.

 

Според източниците клубовете „Форца Силвио” са поначало партийни структури и Берлускони възнамерявал да ги обедини и да назначи Марчело Фиори за национален координатор на новата партия, която ще бъде лансирана преди областните административни избори догодина. Някои дори спрягат Фиори като бъдещ кандидат за премиер, ако дъщерята на лидера Марина Берлускони продължи да отказва политическа кариера.