При наводненията в събота, заедно с водата, е имало и голямо количество горива

 

При наводненията в събота заедно с водата, заляла центъра на Хасково, е имало и голямо количество горива, които са се разлели от котела на местно училище и от близка бензиностанция.


Клиентите на зеленчуковия пазар се притесняват, че част от стоката, която е била в контакт с горивата се продава. Зрители на Нова сигнализираха, че са си купили зеленчуци с аромат на нафта.


Два дни след като зеленчуковият пазар в Хасково остана под вода, семейството на Румяна Райчева купило краставици. Малко по-късно обаче установили неприятна изненада.


„Приготвих таратор на детето ми и когато започна да се храни, тя ми съобщи, че нещо започва да я пари и има вкус на машинно масло”, обяснява Румяна Райчева.


Тя подаде сигнал чрез нас в Агенцията по безопасност на храните, които от събота следят какво се случва на пазара. Инспекторите провериха масите.


„По принцип, ако има такива признаци, не е нужно да се прави анализ, преценката е органо-липтична, тоест, миризмата е достатъчна", твърди д-р Олга Господинова – началник отдел в ОДБХ – Хасково.


Самите търговци отрекоха да продават наводнена стока.


„До половината на сергията стоката беше във вода и я изхвърлихме после. То това е от нафта, то не може нито да се измие, нито нищо, трябва да се изхвърли”, категоричен е търговецът Данаил Григор.


След наводненията в събота в района на зеленчуковия пазар осезаемо се усеща миризмата на горива.


„Бяха дадени препоръки и предписания да се извърши основно почистване и дезинфекция, за което ни бе представен този документ”, обясни д-р Олга Господинова.


Част от зеленчуците бяха спрени от продажба заради липса на документи.


„Най-голямото ми огорчение е, че всеки нещо се е вкопчил в 5-те и 10 лева, които днес ще изкара, които за всеки са нещо, но имайки предвид здравето, което всеки би трябвало да пази за себе си и за детето, би трябвало да вземе съответните мерки”, обяснява Румяна Райчева.


Междувременно прокуратурата започна разследване за причините за наводнението, за което властите обвиниха падналия дъжд.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов