Ръководството на Централната банка обяснява пред бюджетната комисия какво е свършено по казуса КТБ

Управителният съвет на БНБ на отчет пред новия парламент. Ръководството на Централната банка обяснява пред бюджетната комисия какво е свършено по казуса КТБ.

 

Управителят на БНБ Иван Искров не каза носи ли оставка в джоба си, но беше категоричен, че със или без него авторитетът на Народната банка трябва да бъде защитен. Той също така обясни, че БНБ е длъжна да отнеме лиценза при отрицателен капитал на КТБ.

 

Новите 240 се бяха заканили една от първите им задачи да бъде отстраняване на ръководството на БНБ. 

 

Повече от 2 часа цялото ръководство на БНБ, водено от Иван Искров, отговарят на депутатски въпроси. 

 

Искров заяви, че БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ в мига, в който се осчетоводи дупката в закъсалата банка. Те поставиха срок за това до края на този месец. 

 

Ако дотогава не се промени законът, се тръгва към отнемане на лиценза. 

 

Стана ясно още, че БСП смята, че е по-добре да се спази сегашният закон и да се тръгне към фалиране на банката, тъй като нямало как да се върне доверието в КТБ.

 

На въпрос, кой дава лицензите и как се е стигнало дотук, Иван Искров заяви: „Аз съм на поста от 11 години и не съм дал нито един лиценз”. 

 

Подуправителят Цветан Гунев заяви, че за 2 години има една проверка в КТБ. Миналото лято там всичко е било наред. 

 

„Авторитетът на Централната банка, с или без Искров е изключително важен, дълготраен, нематериален актив, от който всички ние имаме нужда”, заяви Иван Искров.