Той грабна наградата "Николай Хайтов" за сборника си с разкази

Писателят Светлозар Стоянов е най-добрия млад автор за 2014 г. Той бе отличен с националната литературна награда „Николай Хайтов“ заради сборника си с разкази „Гравюра от белези“, издание на „Ентусиаст“, който бе публикуван през април тази година. 

 

Наградата „Николай Хайтов“ се връчва всяка година в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители за книга с белетристика или публицистика, утвърждаваща националните традиции, нравствеността и родолюбието, духовните послания на писателя Николай Хайтов.

 

 „Гравюра от белези“ е пъстра мозайка от интригуващи разкази, които разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът Светлозар Стоянов рисува в детайли вдъхновен портрет на съвременността, поднесен с нужната доза артистизъм, индивидуалност и хумор.

 

Светлозар Стоянов е роден през 1974 г. в Казанлък. Завършва Българска филология и етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В момента живее и работи в София като редактор и автор в периодични издания. Първата му книга излиза през 2010 г. и печели конкурса „Южна пролет“ за проза.  Светлозар Стоянов е носител на повече от десет литературни награди и три пъти на наградата „Журналист на годината“ на Българската асоциация на регионалните медии.